De natuurlijke crêpezool is een typisch Sioux product. Sinds de oprichting van het merk in 1954 wordt er gebruik gemaakt van dit hoogwaardige, natuurlijke materiaal. Crêpezolen zijn een echte specialiteit die vandaag de dag een echte zeldzaamheid zijn. Er zijn slechts enkele schoenfabrikanten die schoenen aanbieden die zijn voorzien van deze unieke zolen. Het toepassen van crêpe voor zolen is zeer complex en daarmee puur vakmanschap. Tevens zijn kosten om het toe te passen vele malen hoger in vergelijking met de huidige materialen op oliebasis zoals EVA, TPU of licht rubber. Voor de verwerking van crêpezolen is expertise en veel ervaring nodig. Daarom worden ze tegenwoordig meestal alleen nog in het luxe segment gebruikt. Vooral de man met verstand van mode en stijl en de echte fashionista’s zweren bij crêpezolen. Heel begrijpelijk, want ze geven de schoen altijd een onmiskenbare, natuurlijke casual look. Zo ook onze cultschoen uit de jaren ’60: de Grashopper. Een schoen met crêpezool is tijdloos en een echte musthave voor elke garderobe. Zelfs na meer dan 60 jaar heeft Sioux nog steeds modellen in het gamma met de echte natuurlijke crêpezool. En natuurlijk typisch Sioux, voor een schappelijke prijs.

Wat is een crêpezool en waar komt het natuurlijke materiaal vandaan?

 

Voor de crêpezolen in het Sioux en Grashopper assortiment wordt uitsluitend 100% natuurlijk rubber (caoutchouc) van hoge kwaliteit gebruikt. Het toepassen van dit type zool kwam voort uit het idee om de zolen op de originele manier te maken zoals de indianen uit Zuid-Amerika dit deden met de melk uit Hevea bomen. Voor de productie van de rubberen zool wordt, nu nog steeds, alleen de melk gebruikt uit de Hevea boom, die groeit in tropische regenwouden. De melk wordt verkregen door fijne sneden in de boomschors,  waaruit het kan weglopen. De sneden verzwakken de boom niet, in tegendeel zelf, ze helpen het te bloeien. Elke boom produceert elke dag ongeveer 50 gram melk. Om een paar crêpezolen te produceren met een gemiddelde schoenmaat, zijn 25 tot 30 sneden nodig. De geëxtraheerde melk wordt gereproduceerd door de boom. De boom krijgt voldoende tijd om te regenereren. Na regeneratie kan opnieuw melk worden gewonnen uit de ‘rubberboom’. Botanici beweren zelfs dat het extraheren van melk uit de Hevea boom de weerstand van de boom versterkt.

Hoe wordt een crêpezool gemaakt?

 

Nadat de melk uit de Hevea boom is opgevangen wordt deze ‘rubbermelk’ met de hand gefilterd, vergelijkbaar met de bereiding van kaas, waarna het in grote bassins wordt opgeslagen. Door toevoeging van azijnzuur stolt de vloeistof en kan het vervolgens in handige blokken worden gesneden. De gestolde latex massa bevat aanvankelijk 40 à 50% water en wordt vervolgens door twee walsen geperst, waardoor het water eruit wordt geperst en een ongeveer 1 centimeter dikke crêpe plaat wordt gevormd. In drie vervolgstappen, waarbij de twee walsen steeds dichter op elkaar staan, wordt een zogenaamd laken gecreëerd, een sterke crêpe vlies van ongeveer 1 millimeter dikte. Dit ‘laken’ wordt eerst opgehangen om te drogen waarbij het een beetje doet denken aan pas gewassen, witte gordijnen. Na ongeveer een week is voldoende vocht verdampt waarbij het een beetje een kleverig is geworden en nu geschikt is voor verdere verwerking. De afzonderlijke lagen worden nu zonder vouwen op elkaar gelegd. Voor een zool van 8 mm worden 12 vellen samengeperst. Vervolgens worden afzonderlijke delen uit de ontstane crêpe banen gesneden, waaruit op hun beurt de zolen in verschillende groottes worden uitgestanst.

 

De zolen worden individueel met de hand gemaakt, stuk voor stuk. Voordat de zolen gebruikt kunnen worden voor het maken van schoenen zijn er eerst al twintig handmatige werkprocessen aan vooraf gegaan. Het volledige productieproces gebeurt zonder chemicaliën, alleen voor het stollen van de rubbermelk wordt er gebruik gemaakt van mierenzuur (acidum-formicum), een natuurlijk voorkomend, biologisch afbreekbaar zuur.

Welke voordelen biedt een crêpezool?

 

De crêpezool is een puur natuurlijk product en biedt onnavolgbaar draagcomfort dankzij de uitstekende elasticiteit en zachtheid. Bovendien biedt het optimale bescherming voor het meest complexe deel van de voet, de middenvoet, omdat het het natuurlijk afrollen van de voet uitstekend ondersteunt. De zolen functioneren als een soort natuurlijke schokdemper door duizenden microscopische luchtbelletjes in de zool. Hiermee worden onder andere pezen in de voet ontlast. Een dergelijke combinatie van uitstekende eigenschappen is onnavolgbaar en niet realiseerbaar voor andere zoolmaterialen. Daarnaast is niet alleen de goede demping van waarde op de ergonomie van de zool, ook de veerkracht van de zool. Bij diegenen van wie de voeten normaal ver in de zool zakken, wordt de voetboog zwaar belast. Echter zorgt de hoge veerkracht van de crêpezool ervoor dat de voetboog hierdoor wordt ontlast. De zool vangt als het ware het gewicht op. Zo dragen de vertegenwoordigers van Sioux/Grashopper altijd de modellen met crêpezool. Zij maken lange dagen, maar dankzij het ultieme comfort die de crêpezolen bieden kunnen ze 8 tot 12 uur doorstaan, zonder moe te worden en last te krijgen van de voeten.

 

De oppervlaktestructuur van de zool zorgt voor een lange levensduur. Het materiaal heeft open poriën en heeft daarom – vergelijkbaar met de huid van een gekko – uitstekende grip op gladde oppervlakken. Al deze voordelen worden gecombineerd in een product dat 100% duurzaam en natuurlijk is. Overigens zijn crêpezolen biologisch afbreekbaar, wat voor rubber, EVA en TPU zolen niet het geval is. Na de levensduur van de schoen, zullen onze Grashoppers dus niet belastend zijn voor het milieu.

Zijn er ook nadelen?

 

We kunnen het natuurlijk wel alleen hebben over de voordelen, maar zoals eigenlijk met alles zijn er ook wel en paar nadelen. Maar zelf zouden we het niet echt nadelen willen noemen. Twee kenmerken van crêpezolen willen we hier graag even aanhalen om in overweging te nemen. Het eerste is dat het natuurlijke crêpe materiaal wat zwaarder is dan de chemisch gemaakte en opgeblazen zolen, zoals EVA, TPU of licht rubber wat vaak gebruikt wordt voor sneakers. Dit is echter niet merkbaar tijdens het dragen, maar is wel merkbaar als u de schoen optilt en ze met elkaar vergelijkt. De schoen met crêpezool is meestal 60 tot 80 gram zwaarder dan een equivalent met kunstmatige zolen. Het is iets om bij stil te staan als u de schoenen vaak wilt meenemen op reis, bijvoorbeeld. Het tweede punt is dat de zolen het stof van de omgeving sneller opnemen vanwege hun open porositeit. De zool wordt hiermee een weerspiegeling van het lange en vaak stoffige pad van de drager.

 

Net als leren zolen is de crêpezool een echt natuurlijk product. Houd er dus rekening mee dat de zool niet mag worden blootgesteld aan extreme omgevingsomstandigheden. Om langdurig van uw Grashoppers te genieten, is het aan te raden om zeer heet asfalt te vermijden en de schoenen niet met benzine en vergelijkbare (oplos)middelen in aanraking te laten komen. Deze situaties kunnen namelijk schade aan de zool aanbrengen. Vroeger werd geadviseerd om de schoenen niet te dragen tijdens het tanken, want de pompen kenden toen nog geen automatische stops waardoor vaak benzine werd gemorst. Echter tegenwoordig is een stop bij de benzinepomp eigenlijk geen gevaar meer voor de crêpezolen. Verder zijn crêpe zolen zeer stevig en en net zo slijtvast als bijvoorbeeld de rubberzolen. Ze maken het verschil in hun zachtheid, flexibiliteit, natuurlijkheid en duurzaamheid.

Hoe is er onderscheid te maken tussen echte crêpe en kunstmatige crêpe?

 

Echte crêpe is te herkennen aan het uiterlijk (open, golvende structuur), het gevoel (poreus, wat kleverig) en vooral de geur (mengsel van haverstro en gum). Echte crêpezolen zijn alleen verkrijgbaar in twee kleuren: een licht, honingachtig bruin en een melkachtig, enigszins geelachtig wit. Als de crêpezool zwart is, dan is deze naderhand geverfd. Veel schoenfabrikanten gebruiken kunstmatige crêpe of imitatie crêpe, omdat het aanzienlijk goedkoper en makkelijker te produceren is. Helaas hebben deze namaak materialen geen van de superieure eigenschappen van echte crêpe. Sioux gebruikt daarom alleen echte crepe, zoals voor de Grashopper Original modellen.