De natuurlijke crêpezool

De natuurlijke crêpezool is een typisch Sioux product. Sinds de oprichting van het merk in 1954 wordt er gebruik gemaakt van dit hoogwaardige, natuurlijke materiaal. Crêpezolen zijn een echte specialiteit die vandaag de dag een echte zeldzaamheid zijn. Er zijn slechts enkele schoenfabrikanten die schoenen aanbieden die zijn voorzien van deze unieke zolen. Het toepassen van crêpe voor zolen is zeer complex en daarmee puur vakmanschap. Tevens zijn kosten om het toe te passen vele malen hoger in vergelijking met de huidige materialen op oliebasis zoals EVA, TPU of licht rubber. Voor de verwerking van crêpezolen is expertise en veel ervaring nodig. Daarom worden ze tegenwoordig meestal alleen nog in het luxe segment gebruikt. Vooral de man met verstand van mode en stijl en de echte fashionista’s zweren bij crêpezolen. Heel begrijpelijk, want ze geven de schoen altijd een onmiskenbare, natuurlijke casual look. Zo ook onze cultschoen uit de jaren ’60: de Grashopper. Een schoen met crêpezool is tijdloos en een echte musthave voor elke garderobe. Zelfs na meer dan 60 jaar heeft Sioux nog steeds modellen in het gamma met de echte natuurlijke crêpezool. En natuurlijk typisch Sioux, voor een schappelijke prijs.

Wat is een crêpezool en waar komt het natuurlijke materiaal vandaan?

 

Voor de crêpezolen in het Sioux en Grashopper assortiment wordt uitsluitend 100% natuurlijk rubber (caoutchouc) van hoge kwaliteit gebruikt. Het toepassen van dit type zool kwam voort uit het idee om de zolen op de originele manier te maken zoals de indianen uit Zuid-Amerika dit deden met de melk uit Hevea bomen. Voor de productie van de rubberen zool wordt, nu nog steeds, alleen de melk gebruikt uit de Hevea boom, die groeit in tropische regenwouden. De melk wordt verkregen door fijne sneden in de boomschors,  waaruit het kan weglopen. De sneden verzwakken de boom niet, in tegendeel zelf, ze helpen het te bloeien. Elke boom produceert elke dag ongeveer 50 gram melk. Om een paar crêpezolen te produceren met een gemiddelde schoenmaat, zijn 25 tot 30 sneden nodig. De geëxtraheerde melk wordt gereproduceerd door de boom. De boom krijgt voldoende tijd om te regenereren. Na regeneratie kan opnieuw melk worden gewonnen uit de ‘rubberboom’. Botanici beweren zelfs dat het extraheren van melk uit de Hevea boom de weerstand van de boom versterkt.

Hoe wordt een crêpezool gemaakt?

 

Nadat de melk uit de Hevea boom is opgevangen wordt deze ‘rubbermelk’ met de hand gefilterd, vergelijkbaar met de bereiding van kaas, waarna het in grote bassins wordt opgeslagen. Door toevoeging van azijnzuur stolt de vloeistof en kan het vervolgens in handige blokken worden gesneden. De gestolde latex massa bevat aanvankelijk 40 à 50% water en wordt vervolgens door twee walsen geperst, waardoor het water eruit wordt geperst en een ongeveer 1 centimeter dikke crêpe plaat wordt gevormd. In drie vervolgstappen, waarbij de twee walsen steeds dichter op elkaar staan, wordt een zogenaamd laken gecreëerd, een sterke crêpe vlies van ongeveer 1 millimeter dikte. Dit ‘laken’ wordt eerst opgehangen om te drogen waarbij het een beetje doet denken aan pas gewassen, witte gordijnen. Na ongeveer een week is voldoende vocht verdampt waarbij het een beetje een kleverig is geworden en nu geschikt is voor verdere verwerking. De afzonderlijke lagen worden nu zonder vouwen op elkaar gelegd. Voor een zool van 8 mm worden 12 vellen samengeperst. Vervolgens worden afzonderlijke delen uit de ontstane crêpe banen gesneden, waaruit op hun beurt de zolen in verschillende groottes worden uitgestanst.

 

De zolen worden individueel met de hand gemaakt, stuk voor stuk. Voordat de zolen gebruikt kunnen worden voor het maken van schoenen zijn er eerst al twintig handmatige werkprocessen aan vooraf gegaan. Het volledige productieproces gebeurt zonder chemicaliën, alleen voor het stollen van de rubbermelk wordt er gebruik gemaakt van mierenzuur (acidum-formicum), een natuurlijk voorkomend, biologisch afbreekbaar zuur.

Welke voordelen biedt een crêpezool?

 

De crêpezool is een puur natuurlijk product en biedt onnavolgbaar draagcomfort dankzij de uitstekende elasticiteit en zachtheid. Bovendien biedt het optimale bescherming voor het meest complexe deel van de voet, de middenvoet, omdat het het natuurlijk afrollen van de voet uitstekend ondersteunt. De zolen functioneren als een soort natuurlijke schokdemper door duizenden microscopische luchtbelletjes in de zool. Hiermee worden onder andere pezen in de voet ontlast. Een dergelijke combinatie van uitstekende eigenschappen is onnavolgbaar en niet realiseerbaar voor andere zoolmaterialen. Daarnaast is niet alleen de goede demping van waarde op de ergonomie van de zool, ook de veerkracht van de zool. Bij diegenen van wie de voeten normaal ver in de zool zakken, wordt de voetboog zwaar belast. Echter zorgt de hoge veerkracht van de crêpezool ervoor dat de voetboog hierdoor wordt ontlast. De zool vangt als het ware het gewicht op. Zo dragen de vertegenwoordigers van Sioux/Grashopper altijd de modellen met crêpezool. Zij maken lange dagen, maar dankzij het ultieme comfort die de crêpezolen bieden kunnen ze 8 tot 12 uur doorstaan, zonder moe te worden en last te krijgen van de voeten.

 

De oppervlaktestructuur van de zool zorgt voor een lange levensduur. Het materiaal heeft open poriën en heeft daarom – vergelijkbaar met de huid van een gekko – uitstekende grip op gladde oppervlakken. Al deze voordelen worden gecombineerd in een product dat 100% duurzaam en natuurlijk is. Overigens zijn crêpezolen biologisch afbreekbaar, wat voor rubber, EVA en TPU zolen niet het geval is. Na de levensduur van de schoen, zullen onze Grashoppers dus niet belastend zijn voor het milieu.

Zijn er ook nadelen?

 

We kunnen het natuurlijk wel alleen hebben over de voordelen, maar zoals eigenlijk met alles zijn er ook wel en paar nadelen. Maar zelf zouden we het niet echt nadelen willen noemen. Twee kenmerken van crêpezolen willen we hier graag even aanhalen om in overweging te nemen. Het eerste is dat het natuurlijke crêpe materiaal wat zwaarder is dan de chemisch gemaakte en opgeblazen zolen, zoals EVA, TPU of licht rubber wat vaak gebruikt wordt voor sneakers. Dit is echter niet merkbaar tijdens het dragen, maar is wel merkbaar als u de schoen optilt en ze met elkaar vergelijkt. De schoen met crêpezool is meestal 60 tot 80 gram zwaarder dan een equivalent met kunstmatige zolen. Het is iets om bij stil te staan als u de schoenen vaak wilt meenemen op reis, bijvoorbeeld. Het tweede punt is dat de zolen het stof van de omgeving sneller opnemen vanwege hun open porositeit. De zool wordt hiermee een weerspiegeling van het lange en vaak stoffige pad van de drager.

 

Net als leren zolen is de crêpezool een echt natuurlijk product. Houd er dus rekening mee dat de zool niet mag worden blootgesteld aan extreme omgevingsomstandigheden. Om langdurig van uw Grashoppers te genieten, is het aan te raden om zeer heet asfalt te vermijden en de schoenen niet met benzine en vergelijkbare (oplos)middelen in aanraking te laten komen. Deze situaties kunnen namelijk schade aan de zool aanbrengen. Vroeger werd geadviseerd om de schoenen niet te dragen tijdens het tanken, want de pompen kenden toen nog geen automatische stops waardoor vaak benzine werd gemorst. Echter tegenwoordig is een stop bij de benzinepomp eigenlijk geen gevaar meer voor de crêpezolen. Verder zijn crêpe zolen zeer stevig en en net zo slijtvast als bijvoorbeeld de rubberzolen. Ze maken het verschil in hun zachtheid, flexibiliteit, natuurlijkheid en duurzaamheid.

Hoe is er onderscheid te maken tussen echte crêpe en kunstmatige crêpe?

 

Echte crêpe is te herkennen aan het uiterlijk (open, golvende structuur), het gevoel (poreus, wat kleverig) en vooral de geur (mengsel van haverstro en gum). Echte crêpezolen zijn alleen verkrijgbaar in twee kleuren: een licht, honingachtig bruin en een melkachtig, enigszins geelachtig wit. Als de crêpezool zwart is, dan is deze naderhand geverfd. Veel schoenfabrikanten gebruiken kunstmatige crêpe of imitatie crêpe, omdat het aanzienlijk goedkoper en makkelijker te produceren is. Helaas hebben deze namaak materialen geen van de superieure eigenschappen van echte crêpe. Sioux gebruikt daarom alleen echte crepe, zoals voor de Grashopper Original modellen.

Handgemaakt

De Grashopper wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gemaakt van uitsluitend hoogwaardige, natuurlijke materialen. Dit gebeurt allemaal in de Sioux fabriek in het Portugse Lousada, waar vakmensen de 38 delen tot één schoen vervaardigen. Er zijn 150 bewerkingsstappen nodig om het zachte leer of het hoogwaardige textiel, het voetbed, de echte crêpezool of moderne rubberzool en alle andere delen te verwerken tot één geheel. Alles voor een uitmuntende kwaliteit en het ongeëvenaarde loopgevoel.

Nauwkeurig met de hand gesneden

 

Elk schoendeel wordt door getrainde specialisten individueel geselecteerd en uitgesneden uit het zachte leer of hoogwaardige textiel.

De leest vormt de perfecte mocassin

 

De schacht van de mocassin krijgt zijn vorm door de bevestiging op een verwarmde metalen leest. Door puur vakmanschap worden vouwen en oneffenheden gladgestreken.

Handgevlochten mocassinnaad

 

De typische mocassin-naad ontstaat door uitvoerig handenarbeid. Rond 65 individuele vlechtsteken en meer dan 30 minuten aan zorgvuldig precisiewerk zijn nodig voordat de schacht gevlochten is.

Versterkte binnenzool voor ondersteuning

 

Voor het verwerken van de stabiliserende versterking in de zool is zorgvuldigheid en expertise vereist. De versterking zorgt ervoor dat de voet bij het afrollen goed gesteund wordt.

Een stukje historie

De revolutionaire Grashopper kwam in 1964 op de markt, een tijd dat schoenmode nog erg conservatief was. Damesschoenen waren destijds slank, spits en veelal voorzien van een stijve zool. Draagcomfort was ver te zoeken. Maar toch kwam de Grashopper op het goede moment op de markt. We praten over de jaren ’60, de tijd dat muziek uit Amerika populair werd in Europa, reizen steeds betaalbaarder werd en vooral studentbewegingen verandering brachten in het levensgevoel van de jonge generatie, een gevoel van vrijheid, idealisme en zelfbeschikking. Bij de eerste presentatie zorgde de Grashopper voor verbazing, een tikje spot, maar vooral heel veel bewondering. Het is te vergelijken met de presentatie van de eerste iPhone in 2007. De casual Grashopper op natuurlijk gevormde leest, die de tenen volledige vrijheid bood, paste perfect bij de veranderingen van deze tijd en het was dan ook al snel hét succesnummer van de Duitse fabrikant Sioux, wereldwijd in de belangstelling en veelvuldig gekopieerd. Eindelijk was er een schoen die nieuw leven blies in de ‘vastgeroeste’ gewoonten in de wereld van schoenen.

1967 – On air

 

In 1967 wordt de eerste televisiespot van Grashopper uitgezonden. De commercial is geregisseerd door Michael Ballhaus en was zelfs de eerste televisiespot ooit van een Duitse schoenfabrikant in het algemeen.

1970 – Licentie met Clarks

 

De Engelse schoenfabrikant Clarks mag onder licentie een kopie van de Grashopper op de markt brengen. We hebben het hier over de Wallabee, een model die ook voor Clarks een succesnummer werd. De licentie heeft 30 jaar lang bestaan.

 

Op de foto links staan de oprichter van Sioux, Peter Sapper (L) met zijn vrouw Karin Sapper en Lance Clark (R).

De Wrekers – Emma Peel

 

De Britse actrice Diana Rigg werd vooral bekend door haar rol als Emma Peel in de cultserie De Wrekers (The Avengers). Zij was groot fan van de Grashoppers. Op de foto hiernaast is de actrice te zien terwijl ze haar geliefde Grashoppers draagt.

2014 – 60 jaar Sioux

 

In 2014 bestaat Sioux 60 jaar. Ter ere van het 60 jarige jubileum werd de originele Grashopper uit 1964 nieuw leven ingeblazen. De ‘New Generation’ is een evolutie van de revolutionaire Grashopper mocassin uit de zestiger jaren. De vorm is in de basis hetzelfde gebleven, maar vooral de innovatieve en moderne witte rubberzolen bepalen de look van de nieuwe generatie Grashoppers. Tevens is de nieuwe Grashopper verkrijgbaar in ruim pallet van kleuren en natuurlijke materialen, waarbij excentrieke dessins een kenmerk zijn voor de moderne variant van de tijdloze ‘Original’, die ook nog steeds verkrijgbaar is.

De naam Grasshopper

 

Grasshopper is de Engelse term voor sprinkhaan, en wie goed kijkt ziet ook wel wat van een sprinkhaan terug in de neus van de Grashopper schoen. Het was eerst ook de bedoeling dat de schoenen Grasshopper gingen heten, maar het merkenrecht liet het destijds niet toe, daarom dat er gekozen is voor Grashopper, dus met één S in plaats van Grasshopper met dubbel S.

10.000.000

 

Sinds de lancering van de Grashopper zijn er al meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Dit is ongeveer een vijfde deel van de totale aantallen Sioux schoenen die er sinds de oprichting van het merk in 1954 zijn verkocht.

The Indian Spirit

 

De Grashopper schoen is gebaseerd op de authentieke mocassin, een schoen die zijn oorsprong vindt bij de indianen, de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika. U leest er meer over op onze pagina over The Indian Spirit.